IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

RIZNICA POŽEŠKE KATEDRALE

Temeljem uvida u građu sačuvanu u požeškoj Župi sv. Terezije Avilske i njenu posebnost, napose potrebu da ona bude smještena i čuvana u okviru crkve koja je postala katedralom te da njezini liturgijski predmeti služe pontifikalnim slavljima, biskup msgr. Antun Škvorčević donio je odluku da se pored Dijecezanskog muzeja osnuje i Riznica požeške Katedrale koja je povijesno i sadržajno neodjeljiva od Muzeja. U Dekretu od 31. kolovoza 2004. o osnutku Riznice biskup piše: „Apostolskim pismom 'Praeclarum evangelizationis opus' papa Ivan Pavao II. utemeljio je  Požešku biskupiju i uzdigao župnu crkvu sv. Terezije Avilske u Požegi na čast Katedrale te je sve što se u njoj našlo dobilo novo značenje. Tijekom gotovo dva i pol stoljeća postojanja te crkve u njoj su sačuvani liturgijski predmeti od velike kulturne i povijesne vrijednosti, od kojih neki potječu iz davnijih vremena. Nakon ukinuća isusovačkog reda 1773. godine, pavlinskog reda 1786. godine, Subalternog konzistorija u prvoj polovici 19. stoljeća, Nadbiskupskog orfanotrofija 1946. godine te tijekom dugogodišnjih istraživanja i uređenja crkve sv. Lovre u Požegi (1961.-1998.) u župnu crkvu sv. Terezije Avilske preneseni su brojni liturgijski i arhivski predmeti te stare knjige tih crkvenih ustanova. Kako bi se sva ta baština prikladno čuvala, konzervirala i obnavljala te dostojno prezentirala utemeljena je Riznica požeške Katedrale.“ 

Riznica je smještena u oratoriju iznad desne katedralne sakristije kako bi bila na raspolaganju za bogoštovlje. Uređena je po konceptu Maria Beusana s Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u koordinaciji Ivice Žuljevića, katedralnog župnika a stručnu obradu predmeta napravila je Mirjana Repanić Braun, Jelena Ivoš, Arijana Koprčina i Nikolina Mandić te je otvorena za javnost 2015. godine.
U Riznici se nalazi više od šezdeset izložaka sakralnih predmeta. Među njima je liturgijsko posuđe s nekoliko kasno-gotičkih kaleža iz 15. i 16. stoljeća, ruho u kojem je posebno značajna mitra i misnica biskupa Franje Thauszyja, graditelja katedrale te misnica, dalmatike, plašt i velum koje je za posvetu požeške crkve sv. Terezije 1763. darovala carica Marija Terezija zajedno s rokoko kaležom te pavlinske rukopisne pjesmarice iz 17. stoljeća. Skupina najnovijih predmeta u Riznici, najvećim dijelom su darovi prigodom uspostave Požeške biskupije i ređenja biskupa msgr. Antuna Škvorčevića, 27. rujna 1997. i nakon toga sve do danas te predmeti nabavljeni za pontifikalna slavlja. Izloženi su biskupski pastorali, pektorali, prsteni, kaleži, crkveno ruho te okovani evanđelistari i misali. Riječ je o djelima Hrvoja Ljubića, Šime Vulasa, Lazera Lumezija, Ane Nade Krpelnik, Vere Klepaj Turnšek, p. Marka Ivana Rupnika u zanatskim izvedbama hrvatskih i talijanskih zlatarskih radionica, među kojima je Tomislav Rodić i Luciano Ghezzi. Zapaženo mjesto imaju darovi pape Ivana Pavla II., Benedikta XVI., i ekumenskog carigradskog patrijarha Bartolomeja požeškom biskupu Antunu te pokloni pojedinih biskupa i svećenika.

 

Riznicu je moguće razgledati najavom Župnom uredu sv. Terezije Avilske,
tel. 034/274-321; fax 034/314-038; e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Duhovna misao

Aktualno

 

SAKRAMENT SVETE POTVRDE 2017.

 Ulje za krizmu

 

BISKUPOVO PISMO KRIZMANICIMA

 

 

TREĆI EUHARISTIJSKI KONGRES

POŽEŠKE BISKUPIJE

 

LOGO - FINAL

 

MOLITVA TREĆEGA EUHARISTIJSKOG KONGRESA

 

Hodočašće u Rim

Najave

Poveznice

caritaslink

Pro vita et familia

k

k