IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

Odgojno-obrazovni centar

Broj: 987/2009. 

DEKRET O OSNUTKU ODGOJNO-OBRAZOVNOG

CENTRA POŽEŠKE BISKUPIJE

Požeška biskupija, vjerna svome evanđeoskom poslanju i poticajima II. Vatikanskog sabora, tijekom svoga dvanaestogodišnjeg djelovanja nastoji među ostalim pastoralnim zadaćama posvetiti dužnu pozornost odgoju djece i mladih. Uz organiziranje predškolskog vjerskog odgoja u brojnim državnim Dječjim vrtićima, i crkvenim vrtićima «Sunce» u Đulovcu i «Sv. Leopolda Mandića» u Požegi kao i vjeronauka u osnovnim i srednjim školama te promicanje župne kateheze, utemeljila je 2006. godine odgojni zavod za srednjoškolce, Kolegij Požeške biskupije u Požegi. Na taj način nastavlja u novim okolnostima dragocjeno djelo nekadašnje Požeške Kolegije, Orfanotrofija, odnosno Konvikta, smještena u zgradi sadašnjeg sjedišta Požeške biskupije, koji je tijekom 110 godina svoga postojanja pomogao brojnim mladim ljudima u njihovoj duhovnoj i intelektualnoj izgradnji.

O desetoj obljetnici  Požeške biskupije, 2007. godine u dogovoru i s dopuštenjem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa Republike Hrvatske osnovana je Katolička klasična gimnazija s pravom javnosti u Požegi i Virovitici, kako bi se mladima u ovom dijelu Hrvatske omogućila široka humanistička naobrazba na kršćanskim zasadama. Pozitivno iskustvo s ovim ustanovama pomoglo je da Biskupija 2009. donese odluku o utemeljenju Katoličke osnovne škole s produženim boravkom u Požegi  i tako se još snažnije uključi u rad na odgojno-obrazovnom području.

Odlukom Školskog odbora Gimnazije Požega i potvrdom Skupštine Požeško-slavonske županije stara zgrada državne Gimnazije dodijeljena je na trajno korištenje Požeškoj biskupiji za njezine odgojno-obrazovne potrebe. U te prostore smjestit će se Katolička klasična gimnazija i Katolička osnovna škola s produženim boravkom. 

Kako bi sve navedene odgojno-obrazovne ustanove požeške mjesne Crkve djelovale u međusobnoj povezanosti i usklađenosti, ovime se u Požegi osniva

ODGOJNO-OBRAZOVNI CENTAR POŽEŠKE BISKUPIJE.

Centar će djelovati pod geslom Duc in altum (Lk 5,4), koji je posebno bio na srcu utemeljitelju Biskupije, papi Ivanu Pavlu II. (usp. Nuovo millennio ineunte, 58).

  

Sjedište Centra je u spomenutoj zgradi, Ulica pape Ivana Pavla II. br. 6. Na čelu mu je upravitelj, kojem je zadaća brinuti se da pojedine odgojno-obrazovne ustanove Požeške biskupije djeluju u skladu sa svojim statutima, kao jedinstven i usklađen sustav; da njeguju svoju posebnost kao katoličke ustanove, kako u odgojno-obrazovnim redovitim i izvanrednim programima, tako u formaciji njihovih djelatnika i odgoju učenika u duhu vrijednosti Katoličke Crkve. Upravitelj na savjetodavan način sudjeluje u donošenju odluka o zapošljavanju pojedinih djelatnika u odgojno-obrazovnim ustanovama. U nastojanju oko postizanja navedenih ciljeva upravitelju pomaže Forum prosvjetnih djelatnika katoličkih škola Požeške biskupije, kojemu je na čelu voditelj, i Povjerenstvo za promicanje katoličkog odgoja i kulture u školama Požeške biskupije kojemu je na čelu povjerenik. Forum i Povjerenstvo u svom radu odgovaraju upravitelju Centra. 

Upravitelju je povjereno da zajedno s ekonomom Požeške biskupije vodi brigu o zgradama u kojima se ostvaruje obrazovno-odgojno djelatnost, među kojima je zgrada Katoličke klasične gimnazije i Katoličke osnovne škole u Požegi, Katoličke klasične gimnazije u Virovitici, Kolegija u Požegi i Dvorane sv. Terezije Avilske u Požegi. Isti upravitelj je zadužen i za dogovor o skladnom odvijanju programa u spomenutim zgradama. Za svoje djelovanje on odgovara dijecezanskom biskupu. Nagradu prima od Ustanove za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika u skladu s Pravilnikom o financijskom sustavu i Bodovnom saldu.

Upravitelju u njegovu djelovanju pomaže Vijeće Odgojno-obrazovnog centra Požeške biskupije kojemu je on predsjednik a u čiji sastav ulaze svi ravnatelji spomenutih ustanova, voditelj Foruma i povjerenik za promicanje odgoja i kulture u školama Požeške biskupije te ekonom Biskupije. Vijeće ima savjetodavno značenje.

Neka to po zagovoru Isusove Majke bude na slavu Boga Svemogućega i dobro čovjeka. 

Krist danas i uvijeke, Aleluja!

Dano u Požegi, na dvanaestu obljetnicu osnutka Požeške biskupije, dana 5. mjeseca srpnja, godine Gospodnje 2009. 

+ Biskup Antun Škvorčević, v.r.

Vicekancelar Ivica Žuljević, v.r.

Duhovna misao

Aktualno

 

SAKRAMENT SVETE POTVRDE 2017.

 Ulje za krizmu

 

BISKUPOVO PISMO KRIZMANICIMA

 

 

TREĆI EUHARISTIJSKI KONGRES

POŽEŠKE BISKUPIJE

 

LOGO - FINAL

 

MOLITVA TREĆEGA EUHARISTIJSKOG KONGRESA

 

Hodočašće u Rim

Najave

Poveznice

caritaslink

Pro vita et familia

k

k