IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

Caritas Požeške biskupije

Broj 455/1997

DEKRET O OSNUTKU

"CARITASA POŽEŠKE BISKUPIJE"

Jedna od bitnih sastavnica djelovanja Katoličke Crkve tijekom njezina dvijetisućgodišnjeg postojanja jest kršćanska dobrotvornost, zasnovana na Isusovoj zapovijedi ljubavi a sažeta u riječi "štogod učiniste jednomu od ove moje najmanje braće, meni učiniste!" (Mt 25,40). Požeška biskupija kao nova mjesna Crkva u Republici Hrvatskoj, utemeljena 05. srpnja 1997. godine apostolskim pismom pape Ivana Pavla II. "Praeclarum evangelisationis opus" želi biti vjerna Isusu Kristu i u tom pogledu i to na organiziran način i u kontinuitetu s dugim povijesnim iskustvom Crkve.

Stoga ovim dekretom osnivam "Caritas Požeške biskupije" kao neprofitabilnu, humanitarnu, javno pravnu osobu na kanonskom i civilnom području.

Za njegova ravnatelja imenujem prečasnoga gospodina Vjekoslava Marica, svećenika Požeške biskupije. "Caritas Požeške biskupije" djelovat će kao i drugi biskupijski Caritasi u okviru Hrvatskoga Caritasa, ustanovi Hrvatske Biskupske konferencije. Zadaća mu je promicati u Požeškoj biskupiji djelotvornu kršćansku ljubav prema ljudima u potrebi; njegovati i koordinirati inicijative kršćanske dobrotvornosti među župama Požeške biskupije; organizirati karitativnu skrb za postradale u slučajevima različitih nepogoda na području biskupije, Republike Hrvatske ili šire u svijetu; brinuti se za odgoj karitativnih djelatnika u Požeškoj biskupiji; gajiti suradnju s Caritasima drugih biskupija kao i s različitim humanitarnim udrugama.

Da bi se sve ovo postizalo ravnatelj se treba što prije pobrinuti za izradbu Statuta po kojem se ima ustrojiti "Caritas Požeške biskupije" i odvijati njegova djelatnost. Pečat ima znak Caritasa internationalis s natpisom "Caritas Požeške biskupije".

Organizirano djelo kršćanske djelotvorne ljubavi po "Caritasu Požeške biskupije" neka bude blagoslovljeno i obasjano svjetlom i pomoću Duha Svetoga na početku "Godine Duha Svetoga" u pripravi za Veliki jubilej 2000. godišnjice kršćanstva.

+ Biskup Antun Škvorčević, v.r.

Duhovna misao

Hodočašće u Rim

Najave

Poveznice

caritaslink

Pro vita et familia

k

k