IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

Dekret povjerenstva za vjeroučiteljske mandate i personalna pitanja

Broj: 970/2012.


DEKRET

Vjeronauk u javnoj školi i vjerski odgoj u javnim predškolskim ustanovama u službi je naviještanja radosne vijesti koje je Isus povjerio Crkvi. Ugovor između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture (čl. 3, t. 2) i Ugovor između Hrvatske biskupske konferencije i Vlade Republike Hrvatske o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama (čl. 5), na temelju crkvenih i državnih propisa odredio je uvjete koje treba ispunjavati određena osoba da bi mogla predavati vjeronauk u školi i provoditi vjerski odgoj u predškolskim ustanovama. Među njima je i isprava o kanonskom mandatu dijecezanskog biskupa. Ovime uspostavljam


POVJERENSTVO ZA VJEROUČITELJSKE MANDATE I PERSONALNA PITANJA


sa zadaćom da provjerava jesu li kandidati za vjeroučitelje u školi i vjerski odgoj u predškolskim ustanovama na području Požeške biskupije u skladu s crkvenim i državnim normama po svojoj stručnosti, duhovnoj izgradnji, moralnom i eklezijalnom životu prikladni za navjestiteljsko poslanje. Pored toga Povjerenstvo vodi brigu o rasporedu vjeroučitelja u školama i predškolskim ustanovama, prati njihov predavački rad i djelovanje u župi te rješava probleme koji mogu pri tom nastati. Sjedište Povjerenstva je u Katehetskom uredu Požeške biskupije i ono počinje djelovati s nadnevkom ovog Dekreta.

Povjerenstvo tvori predstojnik Katehetskog ureda po svojoj službi, koji je ujedno povjerenik, odnosno voditelj Povjerenstva te još tri osobe, svećenici ili vjeroučitelji laici, stručni u pitanjima vjeroučiteljskog poslanja ili u dobrom poznavanju vjeroučitelja u školi i predškolskim ustanovama koje imenuje dijecezanski biskup. Povjerenik prikuplja molbe kandidata za mandat, priprema građu za sjednicu Povjerenstva, saziva je i vodi te o svakom kandidatu za vjeronauk u školi i ustanovi predškolskog odgoja traži mišljenje pojedinog člana Povjerenstva koji ga treba dati na pisani način. Na temelju stava članova Povjerenstva povjerenik dostavlja dijecezanskom biskupu konačni pisani prijedlog o vrsti mandata za određenog kandidata koji ima predviđeno radno mjesto u obrazovno odgojnoj ustanovi na području Biskupije te pripravlja ispravu za potpis.

U slučaju vjeroučiteljskih problema na vjeronauku u školi ili predškolskoj ustanovi, odnosno njihovih problema moralne ili druge naravi, Povjerenstvo ih uzima na razmatranje, pisanim putem daje svoje mišljenje te predlaže rješenje o kojem predstojnik Katehetskog ureda izvješćuje dijecezanskog biskupa.

Neka rad Povjerenstva prati Božji blagoslov i zagovor sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije.

Požega, 30. lipnja 2012.

Biskup
X Antun Škvorčević, v. r.

Kancelar
Goran Lukić, v. r.

Duhovna misao

Aktualno

 

SAKRAMENT SVETE POTVRDE 2017.

 Ulje za krizmu

 

BISKUPOVO PISMO KRIZMANICIMA

 

 

TREĆI EUHARISTIJSKI KONGRES

POŽEŠKE BISKUPIJE

 

LOGO - FINAL

 

MOLITVA TREĆEGA EUHARISTIJSKOG KONGRESA

 

Hodočašće u Rim

Najave

Poveznice

caritaslink

Pro vita et familia

k

k