IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

MOLITVENO BDIJENJE U POŽEŠKOJ CRKVI SV. LOVRE

bdijenje 1Svečanom službom večernjih hvala koje je u predvečerje svetkovine sv. Lovre, 9. kolovoza u svečevoj crkvi u Požegi predvodio biskup Antun Škvorčević, te potom molitvenim bdijenjem započela je proslava zaštitnika Požeške biskupije i biskupijskog Caritasa. Na molitvi su sudjelovali kanonici Stolnog kaptola, svećenici iz središnjih biskupijskih ustanova i gradskih župa, časne sestre, bogoslovi, aspiranti za svećeništvo, mladi, karitasovi volonteri te drugi vjernici.

bdijenje 1U homiliji, nakon kratkog čitanja iz Prve Petrove Poslanice, biskup Antun je pozdravio nazočne, zahvalivši im što su svojim raspoloženjem srca, nutarnjom radošću i vjerom dali snagu ovom slavlju kojim započinjemo proslavu zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa. Osvrnuvši se na naviješteni ulomak u kojem apostol Petar kršćanima poručuje da su zajedničari Kristovih patnjâ, biskup je ustvrdio da ono najdragocjenije što je Isus Krist, utjelovljeni Sin Očev ostvario za nas jest to da je naše patnje usvojio kao svoje i u njih utisnuo moć svoje ljubavi, koja pobjeđuje, a da se najveće što mi ljudi sa svoje strane možemo učiniti događa onda kad postanemo dionicima Kristovih patnjâ i svoje ljudsko trpljenje pridružimo njegovim mukama. Sv. Lovro je to u vjeri dobro razumio od svoje mladosti, naglasio je biskup, i zato ga strah od patnji nije spriječio da svoj život položi za Krista. Velikani duha shvaćali su patnju kao put pročišćenja i preobrazbe, per aspra ad astra – po trnju k zvijezdama, kazao je biskup.
bdijenje 1Naglasio je da kršćani u euharistijskom otajstvu pronalaze snagu u svojim patnjama, jer u njem sâm Isus Krist obnavlja svoju žrtvu ljubavi za nas, čiji dionici postajemo po svetoj pričesti. Od tog otajstva živi Isusova Crkva, i naša požeška mjesna Crkva već dvadeset godina te svoje patnje pridružuje Kristovima, da ih preobrazi u pobjedu. Kazao je nadalje da u naviještenom ulomku apostol Petar naše patnje stavlja u povezanost s onom konačnošću i puninom života koja će se ostvariti o drugom Kristovu dolasku, a koja je već sada početno prisutna u našim progonima i trpljenjima. Koje li perspektive Božjeg svjetla u mraku naših patnjâ i nemoći, zaključio je biskup. Uputio je sv. Lovri molitvu da nam on – dok se pripravljamo za Treći biskupijski euharistijski kongres o dvadesetoj obljetnici naše Biskupije – svojim zagovorom pomogne kroz Isusove patnje dublje razumjeti istinu o sebi i živjeti posvema sjedinjeni s njime.
bdijenje 1Bdijenje je nastavljeno klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom, koje je predvodio župni vikar iz Župe Sv. Terezije Avilske, Krunoslav Siroglavić. Na klanjanju su sudjelovali karitasovi volonteri iz četiriju župa u gradu Požegi: iz Župe Sv. Terezije Avilke, iz Župe Duha Svetoga, iz Župe Sv. Leopolda Mandića te iz Župe Sv. Ivana Kristitelja. Njima su se pridružili bogoslovi i aspiranti Požeške biskupije te brojni mladi. Klanjanje je bilo prožeto meditacijom, molitvom, pjevanjem i sviranjem do kasno u noć, čime je stvoreno posebno duhovno ozračje u predvečerje svetkovine sv. Lovre, zaštitnika Požeške biskupije i njezina Caritasa.

Duhovna misao

Hodočašće u Rim

Najave

Poveznice

caritaslink

Pro vita et familia

k

k