IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

DUHOVNE VJEŽBE ZA VJEROUČITELJE LAIKE I ODGOJITELJICE U VJERI U VELIKOJ

duhovne 1Od 3. do 5. srpnja 2017. godine u Domu sv. Augustina u Velikoj održane su duhovne vježbe za vjeroučitelje laike i odgojiteljice u vjeri. Predstojnik Katehetskog ureda Robert Mokri predstavio je voditelja duhovnih vježbi p. Petra Nodila, SJ, a sudjelovalo je oko 50 vjeroučitelja.

duhovne 1Voditelj je uvodnim predavanjem vjeroučitelje i odgojiteljice uveo u duhovne vježbe. U prvom predavanju potaknuo je prisutne da se pokrenu i otvore Bogu, a kako bi uspostavili red u molitvenom i duhovnom životu naglasio je da je potrebno da se sastanu sa samim sobom. U tome je od pomoći ako si odrede mjesto molitve, posvijeste si Božju prisutnost te si postave cilj, pitanja što žele od Boga. Načelo i temelj duhovnog života je služiti Bogu i sve drugo treba biti za tu svrhu, odnosno ukoliko vodi tomu. Drugo predavanje je bilo posvećeno prepoznavanju istine i suočavanju s njom kako bi se lakše suočili s problemskim situacijama i nadvladali ih. Prepoznati problem, otkriti što je u pozadini čovjekovog djelovanja i imenovati ga, često je put prema rješavanju frustrirajućih situacija ili barem prema prihvaćanju onih koje čovjek ne može promijeniti. U trećem predavanju voditelj je protumačio kako djelovati u svijetu u kojem se svjetonazorski pogledi na svijet, a ima ih svaki čovjek, toliko razlikuju, a često i suprotstavljaju. Kršćani govore i djeluju iz svjetonazora koji priznaje Božju imanenciju i transcendenciju i toga se ne smiju odricati, ali trebaju biti svjesni iz koje perspektive nastupaju, te tako lakše mogu naći način kako koegzistirati s drugim ljudima koji im prilaze iz drugih svjetonazora. Bog nije napustio čovjeka, on može kroz kršćanina koji mu se slobodno otvara i moli utjecati na svijet. Voditelj je zatim u tom svjetlu vjeroučiteljima pojasnio biblijski tekst iz Mk 5 o ozdravljenju bolesne žene i Jairove kćeri. Tijekom predavanja, vjeroučitelji su voditelju postavljali brojna pitanja na koja su dobili odgovor. Također su imali priliku za osobni razgovor s voditeljem tijekom cijelih duhovnih vježbi, što su mnogi i iskoristili, kao i prigodu za svetu ispovijed.
Završetak duhovnih vježbi bio je 5. Srpnja svetom misom u požeškoj Katedrali koju je predvodio biskup msgr. Antun Škvorčević i u kojoj su zahvalili Bogu za utemeljenje i dvadeset godina postojanja Požeške biskupije.