IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

DUHOVSKO BDIJENJE MLADIH U POŽEŠKOJ KATEDRALI

image-0-02-04-f0d8e4955956ebf613d524c3e40bd3d3b3a9acd0344d088218ad67586155794a-VUoči svetkovine Pedesetnice, 3. lipnja mladi župe sv. Terezije Avilske predvođeni župnim vikarom Krunoslavom Siroglavićem, zatim framaši, časne sestre redovnice, članovi molitvene zajednice »S Marijom za Život«, učenici požeških katoličkih škola te mladi koji svake subote sudjeluju u pripremi euharistijskih klanjanja za mlade i studente grada Požege, sabrali su u požeškoj Katedrali na duhovsko bdijenje. S mladima su na bdijenju sudjelovali i ovogodišnji kandidati za sakrament Svete Potvrde iz spomenute župe.

Program je započeo u 20 sati poticajem na sabranost, a zatim je župni vikar Siroglavić praćen mladima u procesiji donio Presveti Oltarski Sakrament i izložio ga na oltaru.

Nakon čitanja ulomka iz Djela apostolskih koji opisuje događaj Pedesetnice (Dj 2,1-11), svi prisutni zazvali su Duha Svetoga pjevajući duhovne pjesme i moleći zajedno himan Duhu Svetome. Zatim su predstavnici ovogodišnjih krizmanika čitali tekstove koji opisuju svaki od sedam darova Duha Svetoga i molili kako bi bili otvoreni za njihovo primanje sljedećega dana. Nakon svakoga pročitanog teksta krizmanici su donosili jednu svijeću pred Isusa i u simbolici dara za kojeg se molilo stavili na predviđeno mjesto pred oltarom. Zatim je uslijedila kratka meditacija praćena pozadinskom glazbom koja je imala ulogu ohrabriti krizmanike da i oni jednoga dana postanu nositelji euharistijskih klanjanja za mlade subotom u Požeškoj Katedrali i drugih župnih događaja. Otpjevavši pjesmu Rijeke žive vode, svatko je u tišini zahvalio za duhovsko bdijenje. Na koncu klanjanja, nakon završnog blagoslova dok se Presveto pohranjivalo u svetohranište, svatko je od prisutnih mogao doći do oltara i otkriti za sebe jedan od plodova Duha Svetoga za koji je odlučio posebno moliti na samu svetkovinu Duhova. Nakon bdijenja, mladi su se još neko vrijeme zadržali u druženju na trgu ispred Katedrale.