IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

BISKUP U VUKOVARSKOJ „ŠKOLI MIRA“

30-5-2017 1Na poziv Zorana Šanguta, ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar, požeški biskup Antun Škvorčević, 30. svibnja posjetio je tu ustanovu u Vukovaru. Vodstvo Centra predstavilo je biskupu njegov rad, napose projekt „Posjeta učenika osmih razreda Vukovaru“, koji uključuje sve učenike osnovnih škola iz Republike Hrvatske na dvodnevnu terensku nastavu u Vukovaru da bi se informirali o Domovinskom ratu. Dnevno Vukovar posjeti oko 300 osmoškolaca sa svojim učiteljima i sudjeluje u „Školi mira“.

Ona je završna faza dvodnevnog posjeta osmoškolaca tijekom kojeg sudjeluju na izlaganjima o Domovinskom ratu i bitci za Vukovar, posjete memorijalne lokacije Vukovara i okolice a sve s ciljem da učenici upoznaju važnost mira za našu budućnost. „Škola mira“ je završna faza dvodnevnog programa u kojem gost predavač iz vlastite perspektive predstavlja djeci pitanje mira i pomaže im da ponesu iz Vukovara pozitivne poruke za budućnost.
30-5-2017 4Biskup Škvorčević se u svom susretu s oko 300 učenika ponajprije zanimao iz kojeg su dijela Hrvatske. Na odgovor da dolaze iz Gorskog Kotara i Rijeke, čestitao im je prvo mjesto koje je nogometni klub Rijeka izborio na završetku nogometnog prvenstva. Nadovezao se na to i protumačio učenicima kako su nogometaši nesebičnim radom, spremnošću na žrtvu, tjelovježbom i disciplinom te vjernošću pravilima igre postigli pobjedu. Kazao je kako nas oni podsjećaju na hrvatske branitelje, napose vukovarske, koji su iskazali veliku nesebičnost kad su krenuli u obranu Vukovara, spremni položiti život za domovinu, za njezinu slobodu i dostojanstvo čovjeka u uvjerenju da time nisu gubitnici, jer se ponašaju po pravilu ljubavi. Biskup je pozvao osmoškolce da iz Vukovara ponesu u svoj život poruku kako je mržnja nemoć te je uvijek povezana s gubitništvom, a ljubav moć koja uvijek pobjeđuje te ih potaknuo da im vukovarsko iskustvo pomogne pravilno oblikovati svoj odnos prema vrijednostima života. Podsjetio ih je na iracionalnost zla kojim se ništa ne postiže, nego sve gubi.

30-5-2017 3Istaknuo je da je rat u Vukovaru završio s obzirom na govor oružja, ali da još traje u ljudima koji mrze one što su im nanijeli zlo, jer se oni još uvijek ponašaju po diktatu zla koje je pokrenulo rat. Kazao im je kako se samo praštanjem onima koji su nam nanijeli zlo možemo vinuti iznad njega i biti slobodni te u pravom svjetlu čuvati spomen na žrtve rata. Ustvrdio je da je praštanje moć duha koju nam može darovati samo Bog, te ih je pozvao da mole za taj dar kako bi po njemu bili promicatelji mira u našem društvu.
Nakon biskupova izlaganja slijedio je kviz o vukovarskim zbivanjima u Domovinskom ratu u kojem su pobijedili učenici iz Osnovne škole Srdoč u Rijeci. Biskup im je uručio povelju pobjede i od srca čestitao na pokazanom znanju.