IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

OBNOVA BOČNIH OLTARA U POŽEŠKOJ KATEDRALI

Ivan Nepomuk 2U nastojanju da za 20. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i uzdignuća požeške crkve sv. Terezije na dostojanstvo Katedrale, Stolni kaptol u Požegi već ranijih godina pokrenuo je kod Ministarstva kulture postupak obnove njezine barokne opreme. U tijeku je obnova pokrajnjih oltara, krstionice i propovjedaonice. Slike sv. Ivana Nepomuka i sv. Mihaela Arkanđela s malom slikom Bogorodice i trpećeg Isusa na pokrajnjim oltarima obnovio je restaurator Zlatko Bielen iz Zagreba.

Ovih dana restaurator Miroslav Usenik i njegova supruga Edita iz Zagreba završili su cjelovitu obnovu pobočnog oltara sv. Ivana Nepomuka i postavili ga u Katedrali. Drveni oltar, na kojem je očišćena konstrukcija i svi ornamenti s pozlatom odiše svojom izvornom ljepotom i pridonosi jedinstvenoj svečanosti i snazi atmosfere koju stvara veoma vrijedna kasnobarokna arhitektura požeške Katedrale.

Ona će biti još snažnija kad budu obnovljeni i svi drugi predmeti njezine opreme. Nadamo se da će to biti do rujna ove godine kada Požeška biskupija o 20. obljetnici svoga postojanja slavi Treći euharistijski kongres.