IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

BISKUP NA SUSRETU SVEĆENIČKE TRAJNE FORMACIJE U BEOGRADU

Beograd 3Na poziv beogradskog nadbiskupa Stanislava Hočevara, požeški biskup Antun Škvorčević posjetio je Beograd i 16. svibnja predvodio program trajne formacije za svećenike ove mjesne Crkve. Rad je započeo koncelebriranom svetom misom u konkatedralnoj crkvi Krista Kralja gdje je biskup Antun u homiliji progovorio svećenicima o sinodalnosti Crkve i njihovu sinodalnom bratskom zajedništvu koje ima svoje osobito očitovanje u započetom procesu Sinode Beogradske nadbiskupije. U dvorani Nadbiskupskog doma biskup je svećenike upoznao sa smislom i sadržajem njihove trajne svećeničke formacije, koja je više od trajne izobrazbe.

Beograd 2Zatim im je progovorio o važnim liturgijskim sastavnicama koje kao predvoditelji svetih slavlja trebaju trajno imati na umu da bi pomogli Božjem narodu što djelatnije biti dionicima otajstva koje slave. Pod naslovom „Po obredu do otajstva“ protumačio im je značenje obrednosti rimske liturgije, te je u njezinu obrazlaganju istaknuo kako način na koji se obred vrši nije prvenstveno disciplinsko, nego teološko i eklezijalno pitanje. U drugom izlaganju na temu „Po organizaciji do slavlja“ konkretno je svećenicima posvjedočio kako treba pristupiti liturgijskom slavlju i organizirati ga, da bi po načelu „milost pretpostavlja narav“ milost mogla djelovati. Razvila se rasprava u kojoj je biskup Antun pojasnio više pojedinosti koje su zanimale svećenike.
Beograd 1

Po završetku rada, svećenici su zajedno s nadbiskupom Hočevarom i biskupom Škvorčevićem posjetili hram sv. Save na Vračaru, gdje ih je dočekao vikarni episkop Arsenije sa svećenicima djelatnima u sedam vračarskih parohija te im predstavio već završenu kriptu i radove koji se izvode u gornjem dijelu hrama, napose mozaike, što ih je dala izraditi i darovala ruska država. Episkop Arsenije pozvao je biskupe i svećenike na objed u obližnji pastoralni centar, kojem su se pridružili i zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije te slavonski episkop Jovan koji ovih dana sudjeluju na zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne Crkve u Beogradu.

Duhovna misao

Hodočašće u Rim

Najave

Poveznice

caritaslink

Pro vita et familia

k

k