IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

PROSLAVLJENA GOSPA FATIMSKA U MIHALJEVCIMA

13-5-2017 12Prigodom blagdana Gospe Fatimske, 13. svibnja u crkvi sv. Antuna u Mihaljevcima, filijali katedralne Župe sv. Terezije Avilske u Požegi svečanu svetu misu predvodio je biskup Antun Škvorčević, a koncelebrirali su župnik Ivica Žuljević te župni vikar Krunoslav Siroglavić. U pozdravu je biskup protumačio kako je danas bio na biskupskom ređenju u Kapošvaru, da je odande nešto ranije stigao kući te se na stotu obljetnicu ukazanja Gospe Fatimske želio pridružiti mihaljevačkim vjernicima u iskazivanju odanosti i zahvalnosti Isusovoj Majci i povjeriti joj naše osobne, obiteljske, župne i biskupijske nakane.

13-5-20172U homiliji biskup se nadovezao na Elizabetin hvalospjev Mariji u Evanđelju „Blažena ti što povjerova“, te je istaknuo da se nismo okupili prepričavati određene događaje povezane s Fatimom prije stotinu godina, nego slaviti Marijinu suradničku vjernost Bogu na djelu spasenja, koju je očitovala i svojim ukazanjima u Fatimi te postati dionicima toga otajstva da bismo i sami mogli biti vjerni Bogu i njegovu naumu spasenja u Isusu Kristu. Protumačio je kako je Bog u Isusu objavio i ostvario sve što je potrebno za naše spasenja, a privatna Marijina objava u Fatimi poticaj je da ono što nam je on u Sinu darovao, vjerničkim srcem primimo i od toga živimo. Kazao je da je Fatima svojevrsni nastavak onoga molitvenog zajedništva Isusove Crkve koje se započelo ostvarivati u dvorani posljednje večere, gdje je Marija prije blagdana Pedesetnice bila postojana u molitvi s Isusovim učenicima. Osvrnuo se na neke povijesne događaje kao kontekst u kojem valja čitati fatimske poruke 1917. godine, među ostalim krvavi I. svjetski rat i nastojanje državnih vođa da oružjem rješavaju određena pitanja, te boljševičku revoluciju u Rusiji, povezanu s ateističkim sustavom vladanja i progonom Crkve, pokušajem ubojstvom pape Ivana Pavla II. u čije vrijeme se urušio komunizam.

13-5-2017 3Biskup je istaknuo kako nam Marijino ukazanje u Fatimi jednostavnim malim pastirima svjedoči da je Bog na svoj izazovan način putem malenosti prisutan u ljudskim teškim i krvavim zbivanjima i u njima ostvaruje svoju povijest spasenja, te da se može treći kako je na svoj način u XX. stoljeću pobijedilo Marijino Prečisto Srce. Kazao je kako je osobito aktualna fatimska poruka s pozivom na vjeru, obraćenje i molitvu, potaknuvši nazočne vjernike da s Marijom hrabro kidaju okove zla i sebičnosti koji nas udaljuju od Boga te u vjernosti Isusu Kristu nastoje svjedočiti čestit život u svojoj obitelji i domovini, koja je i danas na političkoj i drugim razinama razdirana sebičnošću, nepovjerenjem u sukobljavanjima.
13-5-2017 8Nakon popričesne molitve prostorom oko mihaljevačke crkve slijedila je procesija s kipom Majke Božje Fatimske, u kojoj su vjernici s upaljenim svijećama posvjedočili Mariji žar svoje odanosti i zahvalnost što ih prati na njihovu životnom putu. Na svršetku procesije biskup je u crkvi predvodio čin povjere djece i mladih, očeva i majki, starijih i bolesnih, Župe sv. Terezije Avilske i Požeške biskupije Isusovoj Majci i njezinu Prečistom Srcu. Slavlje je završilo u raspoloženju posebne radosti zbog iskustva Božje blizine zagovorom Isusove Majke, Gospe Fatimske.

 

Duhovna misao

Hodočašće u Rim

Najave

Poveznice

caritaslink

Pro vita et familia

k

k