IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

PROSLAVLJENA GOSPA FATIMSKA U MIHALJEVCIMA

13-5-2017 12Prigodom blagdana Gospe Fatimske, 13. svibnja u crkvi sv. Antuna u Mihaljevcima, filijali katedralne Župe sv. Terezije Avilske u Požegi svečanu svetu misu predvodio je biskup Antun Škvorčević, a koncelebrirali su župnik Ivica Žuljević te župni vikar Krunoslav Siroglavić. U pozdravu je biskup protumačio kako je danas bio na biskupskom ređenju u Kapošvaru, da je odande nešto ranije stigao kući te se na stotu obljetnicu ukazanja Gospe Fatimske želio pridružiti mihaljevačkim vjernicima u iskazivanju odanosti i zahvalnosti Isusovoj Majci i povjeriti joj naše osobne, obiteljske, župne i biskupijske nakane.

13-5-20172U homiliji biskup se nadovezao na Elizabetin hvalospjev Mariji u Evanđelju „Blažena ti što povjerova“, te je istaknuo da se nismo okupili prepričavati određene događaje povezane s Fatimom prije stotinu godina, nego slaviti Marijinu suradničku vjernost Bogu na djelu spasenja, koju je očitovala i svojim ukazanjima u Fatimi te postati dionicima toga otajstva da bismo i sami mogli biti vjerni Bogu i njegovu naumu spasenja u Isusu Kristu. Protumačio je kako je Bog u Isusu objavio i ostvario sve što je potrebno za naše spasenja, a privatna Marijina objava u Fatimi poticaj je da ono što nam je on u Sinu darovao, vjerničkim srcem primimo i od toga živimo. Kazao je da je Fatima svojevrsni nastavak onoga molitvenog zajedništva Isusove Crkve koje se započelo ostvarivati u dvorani posljednje večere, gdje je Marija prije blagdana Pedesetnice bila postojana u molitvi s Isusovim učenicima. Osvrnuo se na neke povijesne događaje kao kontekst u kojem valja čitati fatimske poruke 1917. godine, među ostalim krvavi I. svjetski rat i nastojanje državnih vođa da oružjem rješavaju određena pitanja, te boljševičku revoluciju u Rusiji, povezanu s ateističkim sustavom vladanja i progonom Crkve, pokušajem ubojstvom pape Ivana Pavla II. u čije vrijeme se urušio komunizam.

13-5-2017 3Biskup je istaknuo kako nam Marijino ukazanje u Fatimi jednostavnim malim pastirima svjedoči da je Bog na svoj izazovan način putem malenosti prisutan u ljudskim teškim i krvavim zbivanjima i u njima ostvaruje svoju povijest spasenja, te da se može treći kako je na svoj način u XX. stoljeću pobijedilo Marijino Prečisto Srce. Kazao je kako je osobito aktualna fatimska poruka s pozivom na vjeru, obraćenje i molitvu, potaknuvši nazočne vjernike da s Marijom hrabro kidaju okove zla i sebičnosti koji nas udaljuju od Boga te u vjernosti Isusu Kristu nastoje svjedočiti čestit život u svojoj obitelji i domovini, koja je i danas na političkoj i drugim razinama razdirana sebičnošću, nepovjerenjem u sukobljavanjima.
13-5-2017 8Nakon popričesne molitve prostorom oko mihaljevačke crkve slijedila je procesija s kipom Majke Božje Fatimske, u kojoj su vjernici s upaljenim svijećama posvjedočili Mariji žar svoje odanosti i zahvalnost što ih prati na njihovu životnom putu. Na svršetku procesije biskup je u crkvi predvodio čin povjere djece i mladih, očeva i majki, starijih i bolesnih, Župe sv. Terezije Avilske i Požeške biskupije Isusovoj Majci i njezinu Prečistom Srcu. Slavlje je završilo u raspoloženju posebne radosti zbog iskustva Božje blizine zagovorom Isusove Majke, Gospe Fatimske.

 

Duhovna misao

Aktualno

 

SAKRAMENT SVETE POTVRDE 2017.

 Ulje za krizmu

 

BISKUPOVO PISMO KRIZMANICIMA

 

 

TREĆI EUHARISTIJSKI KONGRES

POŽEŠKE BISKUPIJE

 

LOGO - FINAL

 

MOLITVA TREĆEGA EUHARISTIJSKOG KONGRESA

 

Hodočašće u Rim

Najave

Poveznice

caritaslink

Pro vita et familia

k

k