IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

DAN GODIŠNJEG KLANJANJA U POŽEŠKOJ KAEDTRALI

11-5-2017 1Na svršetku godišnjeg Dana klanjanja u katedralnoj Župi Sv. Terezije Avilske u Požegi, 11. svibnja požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je misno slavlje u zajedništvu s katedralnim župnikom Ivicom Žuljevićem i svećenicima na službi u središnjim biskupijskim ustanovama. Pozdravljajući nazočne, podsjetio je da su tijekom dana pojedinci i skupine vjernika dolazili sabirati dušu i iskazivati zahvalnost Isusu Kristu prisutnom među nama u otajstvu Presvete Euharistije. Izrazio je radost što se tom činu po sudjeluju na ovoj svetoj misi u Katedrali pridružuju i ovogodišnji prvopričesnici, naglasivši kako to ima posebno značenje i snagu o 20. obljetnici naše Biskupije i u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres.

Homiliju je započeo dijalogom s nazočnom djecom, koja su nakon napornog dana u školi s radošću došla na ovo slavlje biti dionicima onoga što je Isus Krist za nas učinio. A što je Isus Krist za nas učinio biskup je zorno djeci protumačio događajem koji mu je nedavno ispripovjedila jedna majka, koja je u nekoj prigodi sa sobom na svetu misu povela svoju trogodišnju kćerkicu. Nakon što je svećenik na oltaru izgovorio Isusove riječi s Posljednje večere: »Ovo je kalež moje krvi, novoga i vječnoga saveza, koja će se proliti vas i za sve ljude na otpuštenje grijeha«, djevojčica je počela plakati, i majka je dugo vremena nije uspjela smiriti. Kad je misa završila, nastavio je biskup, majka ju je upitala zašto je pod misom plakala, a ona joj je odgovorila: »Zar nisi čula da je jedan koji je umirao govorio o svojoj krvi, i nitko u crkvi nije zaplakao, osim mene«?
11-5-2017 3Poruku plača i riječi te djevojčice biskup je pronašao u naviještenim misnim čitanjima. Prvo čitanje govori o žrtvi koju je Mojsije prinio Bogu nakon što je izraelski narod s njime sklopio savez na brdu Sinaju, i primio od njega ploče na kojima je bilo ispisano Deset Božjih zapovijedi. Dok je krvlju žrtvovane životinje škropio dvanaest kamenova i narod da se očisti od svojih grijeha, Mojsije je govorio: »Ovo je krv saveza koji Gospodin sada s vama sklapa«. Rekao je kako je Isus u današnjem evanđeoskom ulomku na svoj način ponovio te Mojsijeve riječi, ali za razliku od Mojsija koji se u prinosu žrtve prigodom sklapanje Starog saveza poslužio krvlju žrtvovane životinje, Isus je za sklapanje Novoga saveza prikazao svoju vlastitu krv. Podsjetio je djecu da mi u svakoj svetoj misi ponavljamo Isusove riječi: »Ovo je kalež moje krvi, novoga i vječnoga saveza, koja će se proliti vas i za sve ljude na otpuštenje grijeha«. Naša ranjenost zloćom i sebičnošću dijeli nas od Boga, a Isus svojom božanskom nesebičnošću polaže sebe na križ, prolijeva svoju krv i umire za nas, da bi dokinuo našu zloću koja nas je udaljila od Boga, i da bi nas po svojoj krvi najdublje povezao s Bogom, rekao je biskup i nastavio: »Kad god slavimo svetu misu, uvijek to činimo Isusu na spomen, da bismo kroz svetu misu i pričest postali dionicima njegove ljubavi koja pobjeđuje grijeh i smrt«.
Ustvrdio je da je plač one curice znakovit, jer je prolijevanje krvi Božjeg Sina Isusa Krista za naše očišćenje od grijeha toliko snažan događaj, da bismo na neki način svi trebali plakati kad primamo svetu pričest.

11-5-2017 2Protumačio je djeci da je snaga Isusove krvi u njegovoj ljubavi kojom je sebe položio za nas, i na taj nam način posvjedočio da nas voli do kraja, do prolijevanja krvi. Izrazio je radost što ima kršćana koji često, neki i svaki dan, a osobito nedjeljom, dolaze na svetu misu i pričešćuju se, ali je izrazio sumnju da li su svi dovoljno svjesni veličine misnog otajstva. Rekao je da su dani poput današnjeg klanjanja prava prigoda da obnovimo svoju svijest tko smo mi po primanju svete pričesti i po onome što nam je Isus Krist u njoj darovao. Izrazio je radost što se nazočna djeca temeljito pripravljaju za prvu svetu pričest kako bi u pravoj svijesti postala dionicima djela koje je Isus učinio za nas. Poželio im je Božji blagoslov u tom nastojanju.
Nakon pričesti nazočni su sudjelovali u kratkom činu zahvalnosti euharistijskom Isusu, odgovarajući na poklike koje mu pojedine osobe upućuju u Evanđelju, pjevajući »Kriste, kruše nebeski, daj nam život vječni«. Na svršetku misnog slavlja biskup je zahvalio djeci i drugim nazočnim vjernicima za sudjelovanje na završetku godišnjeg klanjanja u Katedrali.

Duhovna misao

Hodočašće u Rim

Najave

Poveznice

caritaslink

Pro vita et familia

k

k