IMG 8763


BISKUPSKI 
ORDINARIJAT

Trg Sv. Trojstva 18,
34000 Požega

tel. 034/290 300

fax. 034/274 295

e-mail:

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

katedrala

 

KATEDRALA

SV. TEREZIJE AVILSKE

 

SLIKE KATEDRALE

 

 Virtualno razgledavanje Katedrale

VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE KATEDRALE

Razorena crkva u Voćinu

 

RAZORENI CRKVENI OBJEKTI U DOMOVINSKOM RATU NA TLU POŽEŠKE BISKUPIJE

LECTIODIVINA

LECTIO DIVINA

Molitva

DUHOVNI KUTAK

BISKUPOVO PISMO KRIZMANICIMA

 

„JA DOĐOH DA ŽIVOT IMAJU, U IZOBILJU DA GA IMAJU.“ (IV 10, 10)

 

Dragi krizmanici!

 

Zajedno s vašim predstavnicima, na Veliki četvrtak u požeškoj Katedrali slavimo misu posvete ulja, kojim ćete u svojim župama biti pomazani u slavlju svete potvrde. S posebnom radošću mislimo na vas, uključujemo vas u molitvu i od srca sve pozdravljamo. Ove godine spominjemo se 20. obljetnice kako je sv. Ivan Pavao II. utemeljio našu Požešku biskupiju, te vaše primanje sakramenta svete potvrde ima posebno značenje, jer vas Isus Krist snagom svoga Duha po njem potpuno ugrađuje u zajedništvo naše mjesnu Crkvu, u kojoj ostvarujete pripadnost općoj Crkvi po svem svijetu. Darom koji ćete primiti u sakramentu svete potvrde i onim što ćete po njem postati snagom Duha Svetoga, vi ćete duhovno obogatiti i pomladiti našu Biskupiju. Radujem se tom velikom događaju vašeg života.
Želio bih vas ovom prigodom potaknuti da se što čvršće povežete s Isusom Kristom i budete mu prijatelji. On je za sebe ustvrdio: „Ja sam svjetlost svijeta (Iv 8,12); „Ja sam Put i Istina i Život“ (Iv 14,6); „Ja sam uskrsnuće i život“ (Iv 11,25); „Ja sam kruh života“ (Iv 6,35); „Ja sam pastir dobri“ (Iv 10,11); „Ja sam pobijedio svijet“; (Iv 16,35) „Ja sam vrata“ (Iv 10,9). Sve to govori kako nam Isus nije bilo kakav suputnik, nego onaj koji ima posebnu moć jer je došao iz Božje trojstvene punine života. On je izričito kazao: „Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju“ (Iv 10,10). Svoju najveću moć očitovao je na križu kad je položio život za nas i pobijedio smrt. Po sakramentu svetog krštenja Isus Krist vam je posvjedočio da ste mu važni te vas je uveo u zajedništvo svoga života. U sakramentu svete potvrde želi vam udijeliti snagu svoga Duha kako biste kao odrasli članovi njegove Crkve čvrsto išli putem na kojem nećete biti prepušteni vlastitim nemoćima, ranjenosti zlom, promašajima i smrti. Jedino s njime možete i vi biti pobjednici i u najtežim životnim situacijama! Bila bi velika šteta za svakoga pojedinog od vas da ne budete njegovi prijatelji i ne postanete ono što vam samo on može darovati svojom pobjedničkom ljubavlju. Ako se njega odreknete, što vam preostaje, napose u najtežim trenutcima vašega života? Pozivam vas, dragi krizmanici, da mu se u pripravi za svetu krizmu otvorite u povjerenju i pružite prijateljsku ruku te u snazi njegova Duha nastojite oblikovati svoj život. Bit će to najljepše što ćete učiniti za sebe. Ako k tome čujete njegov glas kojim vas zove da ga slijedite u svećeničkom ili redovničkom zvanju, ne bojte se, krenite s njime na put, on će ispuniti smislom vaš život, uložen za naviještanje njegove radosne vijesti.
Zajedno s drugim mladima budite u vašoj župi uključeni u život Crkve po čijem vam služenju Isus Krist trajno svjedoči svoju blizinu. Sudjelujući u nedjeljnom euharistijskom slavlju i primajući svetu pričest budite na najdublji način dionicima života u koji vas samo on može uvesti.
Zahvaljujem svima koji su vam dobri te vas prate u pripravi za svetu potvrdu. Uzvratite im svojom plemenitošću i dobrotom.

Radujući se susretu s vama na slavlju svete potvrde, zazivam na vas Božji blagoslov.

 

+ Antun Škvorčević

                                                                                                                                                                                      požeški biskup

Duhovna misao

Hodočašće u Rim

Najave

Poveznice

caritaslink

Pro vita et familia

k

k